Wat houdt de Medivet Stam Cel behandeling precies in?

In vetweefsel zitten vaak miljoenen stamcellen. De dierenarts neemt 5 tot 20 gram vet af en dat wordt met behulp van o.a.door Medivet gepatenteerde enzymen zo bewerkt dat de aanwezige stamcellen en 1e generatie cellen vrijkomen. De stamcellen zijn op dat moment nog inactief. Een lichtbehandeling zorgt ervoor dat de cellen weer actief worden. De dierenarts injecteert een deel van de verkregen cellen rechtstreeks in de gewrichten die door artrose zijn aangetast of in de beschadigde pezen- en/of aanhechtingen. Gemiddeld gaat het om 0.2 tot 0.3 ml per gewricht/pees. Het overige deel van de stamcellen wordt middels een infuus in de bloedbaan gebracht. Stamcellen uit vet zijn niet alleen werkzaam voor kraakbeen maar ook voor veel andere delen van het lichaam waaronder organen. De stamcellen die middels het infuus in het lichaam worden gebracht zijn mede belangrijk voor het herstel van uw dier.De stamcellen vormen, in het geval van artritis, nieuwe kraakbeencellen waardoor het gewricht herstelt, de mobiliteit toeneemt en de pijn afneemt.Lees ook bij "Science" de rapporten.

Wat is er zo goed aan de Stamcel behandeling?

In plaats van symptoom- en pijnbestrijding helpt een stamcelbehandeling bij de oorzaak van het probleem en neemt deze geheel of gedeeltelijk weg. De behandeling heeft een laag risico profiel omdat er gebruik wordt gemaakt van de eigen stamcellen van de patient. Na de Medivet stamcelbehandeling toont 95% van de behandelde dieren een significante verbetering.

Hoe lang bestaat deze therapie?

Stamceltherapie voor dieren is beschikbaar sinds 2004 en is direct afgeleid van de therapie voor mensen. Eigenlijk voor het eerst dat mensen het "proefdier" zijn voor dieren. Medivet is al sinds 2008 actief en inmiddels zijn vele duizenden dieren behandeld met deze therapie.

Is het veilig ?

Ja, deze procedure is zeer veilig .Het grootste risico is het gebruik van de verdoving om het vetweefsel te verwijderen . De procedure om het vetweefsel bij kleine huisdieren te verwijderen, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en vindt plaats onder narcose. Bij paarden wordt het vetweefsel via liposuctie verkregen en is een plaatselijke verdoving voldoende. Het isoleren van de cellen uit het vet duurt ongeveer 2,5 uur. Bij de duizenden dieren die zijn behandeld, zijn geen negatieve bijverschijnselen door Medivet 's stamceltherapie waargenomen .

Hoe gaat de procedure in zijn werk?

Kleine huisdieren: De dierenarts brengt uw dier onder narcose. Hij/zij maakt een kleine incisie en verwijdert ca. 2 – 4 eetlepels vet. Paarden: De dierenarts verdooft plaatselijk en neemt het vet middels liposuctie af. Het vet wordt in een speciaal daarvoor opgezet laboratorium zorgvuldig en via een nauwkeurig protocol met speciale Medivet apparatuur verwerkt.  Na het isoleren worden de stamcellen naar de kliniek gestuurd. De stamcellen worden vervolgens door de behandelend arts in de beschadigde en/of aangetaste gewrichten en/of pezen geinjecteerd. De resterende cellen worden via een infuus in de bloedbaan gebracht.  

Wat is de herstelperiode en hoe lang duurt het voordat resultaten zichtbaar zijn?

Over het algemeen voelen de dieren zich al na enkele dagen al beter maar het is heel belangrijk ze de eerste 10 dagen rustig te houden. De spieren moet weer worden opgebouwd, wandelen is uiteraard prima. We zien meestal significante verbetering binnen 3 weken en vervolgens verder tot ongeveer 2 maanden .

Welke aandoeningen kunnen worden behandeld?

De behandeling wordt het veelal toegepast bij (ernstige) vormen van artrose (degeneratieve artrose, artrose gerelateerde aandoeningen, vormen van heupdysplasie etc.) en bij pees- en aanhechtingsproblemen (kruisband letsels, peesbeschadigingen). 

Ook andere aandoeningen kunnen worden behandeld onder "compassionate use".

Onze stamceltherapie wordt al op grote schaal toegepast bij bovenstaande aandoeningen maar stamcellen uit vet kunnen ook worden ingezet bij bijvoorbeeld: degeneratieve myelopathie, katachtige gingivitis, eindstadium nierziekte, lever- en nierfalen, allergie, auto-immuunziekten, inflammatoire darmziekten, longfibrose, IMHA, atopie, en wervelkolom trauma. Uiteraard alles in overleg en door de dierenarts.

Hoe lang werkt de behandeling? Wat gebeurt er als mijn huisdier weer symptomen begint te krijgen?

De reden waarom stamcellen in het lichaam (vooral bij oudere dieren) inactief worden, is onvoldoende bekend. Na het isoleren en heractiveren van de cellen blijven deze 1 – 3 jaar actief en nemen ze een groot deel van de klachten weg. Er bestaat de mogelijkheid om extra cellen af te nemen en deze op te slaan. Zodra de klachten terugkeren, kunnen met het uitsluitend injecteren van deze opgeslagen cellen, de problemen voor eenzelfde periode worden voorkomen enof opgelost. Daarvoor is dan geen nieuwe operatie nodig.

Zijn er “onbehandelbare” dieren?

Ja, er is onvoldoende kennis (op basis van menselijke studies) over behandeling met stamcellen voor kankerpatiënten daarom kunnen we dieren met kanker (nog) niet behandelen.

Wat kost deze behandeling?

Er is geen vaste prijs voor deze behandeling omdat het voor elk dier kan verschillen. De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen waarbij het isoleren van de stamcellen er 1 van is. 

Het afnemen van het vet gebeurt bij kleine huisdieren onder narcose en bij bijvoorbeeld paarden dmv liposuctie. Het isoleren van de stamcellen duurt ca. 3 uur en moet steriel worden uitgevoerd door een gekwalificeerde paraveterinaire assistent. Daarbij is ook gespecialiseerde apparatuur nodig. Daarna wordt het verkregen materiaal in 1 of meerdere gewrichten en/of pezen geinjecteerd en/of middels een infuus toegediend. Ook dat verschilt per patient.

Een behandeling zal tussen de Euro 1250,-- en Euro 2.000,-- kosten volledig afhankelijk van het te behandelen dier en de complexiteit van de behandeling.