Revolutionaire operatie bij Paardenkliniek Wolvega

Nanofibers en stamcellen deel 1. De operatie

Nanofibers en stamcellen. Deel 2. 1e gips wordt verwijderd

Part 3: 8 en 12 weken na de operatie

De merrie voor de 1e operatie

'Revolutionaire nieuwe techniek' in de praktijk

Op maandag 18 augustus vond in Wolvega een revolutionaire behandeling plaats van een 3 jarige Friese stamboek merrie. Zij werd als tweede paard ter wereld behandeld met stamceltherapie in combinatie met nanofiber technologie. De merrie had 3 weken hiervoor een ernstige blessure aan de oppervlakkige en diepe buiger van het rechter voorbeen opgelopen. Deze pezen waren voor 90% resp. 50% gescheurd. Dit was zo ernstig dat anders dan deze behandeling, euthanasie de enige optie was. Om de pezen te kunnen regenereren is gebruik gemaakt van 3D nanofiber mallen die, na bevolkt te zijn met lichaamseigen stamcellen, op de plek van beschadiging zijn ingebracht.

Stamcellen worden al jaren gebruikt voor herstel van onder andere peesblessures en artrose. Maar betreft het vervangen van bijna volledig afgescheurde pezen had deze merrie de primeur in Europa.

Nanofibers (synthetische polymeren) kunnen op maat gemaakt worden voor elke pees. Ze vormen een 3d  microscopisch netwerk waarop de stamcellen zich hechten. In de komende maanden zullen deze mallen de stamcellen helpen de beschadigde pezen te regenereren. Na 9 maanden zijn de nanofiber pezen door het lichaam afgebroken en blijft er gezond en volledig functioneel peesweefsel over.

Don van Winkel en Aart Schutrups van paardenkliniek Wolvega hebben in een 4 uur durende operatie de nanofiber pezen in kunnen brengen. Tijdens de operatie bleek dat de schade nog erger was dan van tevoren werd gedacht. Na de operatie is er gips om het been geplaatst, om de pezen in de komende weken rustig te kunnen laten herstellen.

Door de introductie van deze revolutionaire techniek is het nu mogelijk om de vele toepassingen van nanofiber mallen in Europa in praktijk te brengen. De combinatie van stamcellen en nanofibers biedt nog vele andere toepassingen zoals het regenereren van kruisbanden en diverse ligamenten, maar ook wonden en botweefsel kunnen met deze methode snel hersteld worden.

De nanofiber pees in beeld

This is a recap of video's part 1, 2 and 3 plus additinal footage about the mare and information by the surgeons